معرفی وبلاگ
این وبلاگ در مورد افرادی است که قصد سفر دارند و در انتخاب مکان آن دچار تردید هستند این عزیزان می توانند به وبلاگ ما نگاه بیندازند تا شاید انتخاب بهتری انجام دهند
دسته
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 707600
تعداد نوشته ها : 153
تعداد نظرات : 0
Rss
طراح قالب
GraphistThem225

اصفهان يكي از شهرهاي مبنايي براي كشور ايران در طول تاريخ بوده و هست اين شهر از معدود مراكز باستانشناسي ارزشمند جهاني و بسياري از آثار باستاني آن در ليست آثار بشري به ثبت رسيده است اگر از تاريخ اين شهر سخن به ميان آيد سرگذشت آن تا اعماق اساطير و افسانه ها ريشه دارد تاريخ اين شهر از يك سو به سليمان و نوح متصل و از سوي ديگر پايگاه نهضت كاوه آهنگر بر عليه ضحاك خونخوار معرفي مي گردد.

دائره المعارف باستاني تاريخ اصفهان را از قرن سوم پيش از ميلاد مسيح ذكر كرده است ولي دكتر لطف الله هنرفر در مقدمه كتاب آشنايي با شهر تاريخي اصفهان نوشته است موجوديت تاريخي اين شهر به هزاره سوم قبل از ميلاد هم مي رسد .

در هر حال نام اصفهان در ابتدا انزان بوده و سپس به گابيان يا گي تبديل شده است در دوران عيلاميان شعبه اي از مادها به سوي اصفهان رهسپار شدند وبا توجه به اين كه اصفهان تحت تسلط عيلاميان قرار داشت از پيشرفت آنها جلوگيري به عمل آمد.

در اين دوران جاده تجارتي كه خليج فارس را به ناحيه اصفهان مربوط مي ساخت به اين شهر اهميت خاصي مي بخشيد ياقوت حموي اصفهان را سواران ناميده كه مشتق از واژه هاي اسپهان و سپاه است احتمالا وجه تسميه اين شهر به دليل وجود پادگان نظامي در آن بوده است .

اردشير بابكان بنيانگذار سلسله ساساني اصفهان را به تصرف خود درآورد اين شهر كه محل فرمانروايي يكي از هفت خاندان بزرگ بود با ظهور اسلام در زمان خليفه دوم به تصرف مسلمانان درآمد و پس از اين كه اصفهان اسلام را پذيرفت براي مدتي جي ناميده شد. در قرن چهارم هجري مرداويج بنيانگذار سلسله زياري اصفهان را ضميمه تصرفات خود كرد .

ركن الدوله ديلمي دو محله مسلمان نشين شهرستان و يهوديه را به همديگر ملحق نمود اصفهان در دوره آل بويه و سلجوقيان پايتخت بوده است .

در سال 1000 هجري قمري به دستور شاه عباس اول پايتخت صفويان از قزوين به اصفهان انتقال يافت. خيابانهاي وسيع و ميدانهاي بزرگ مساجد و كاخهاي سلطنتي بخشي از سيماي شهر اصفهان در اين دوران است. تحقيقات باستان شناسي و كاوشهاي علمي حاكي است يكي از نخستين نواحي مراكز تمدن و مسكن انسانهاي ماقبل تاريخ در اطراف كاشان قرار دارد . 

دسته ها : اصفهان

آرامگاه سهراب سپهري
سهراب سپهري شاعر، عارف مشرب و طبيعت گراي معاصر است كه در سال 1307 ه.ش در كاشان متولد شد و در سال 1359 ه.ش دارفاني را وداع گفت و در روستاي مشهد اردهال كاشان به خاك سپرده شد.

آرامگاه مجلسي
اين آرامگاه در گوشه شمال غربي مسجد جامع اصفهان واقع شده و مدفن چند تن از علماي بزرگ شيعه، از جمله آخوند ملا محمد تقي مجلسي و فرزندش آخوند ملا باقر مجلسي_ صاحب بحارالانوار- است.

امامزاده آقا علي عباس
در 8 كيلومتري «بادرود» و 35 كيلومتري شمال شرقي نطنز (حدود 60 كيلومتري كاشان) بقعه و بارگاه باشكوهي با صحن وسيع و ساختمان هاي متعدد قرار دارد و منسوب است به فرزند امام موسي كاظم (ع) كه به امامزاده آقا علي عباس معروف است.

زينبيه
بعد از دروازه طوقچي (ميدان قدس)، در كنار غربي جاده اردستان، در قريه اي به نام اوزنان يكي از مهم ترين زيارتگاه هاي اصفهان قرار دارد. اين محل آرامگاه يكي از دختران بزرگوار امام هفتم (ع) است.
 

بقعه شاه زيد
در شرقي ترين قسمت محله قديمي كرواسكان –خيابان بزرگمهر كنوني، بناي يكي ديگر از امامزاده هاي اصفهان به نام شاه زيد واقع شده كه در دوره پادشاهي شاه محمد خدابنده صفوي بنا شده است.

بقعه ستي فاطمه
يكي از اماكن مقدس اصفهان به نام ستي فاطمه، در مجاورت بقعه شاهزادگان قرار دارد. بقعه ستي فاطمه، مقبره و ضريح دارد و معروف است كه شخص مدفون در اين آرامگاه، فاطمه صغري بنت حضرت موسي بن جعفر (ع) است. ساختمان صحن و بقعه آن از دوره صفويه به يادگار مانده است.

دسته ها : اصفهان

حمام عبدالرزاق خان
يكي از حمام هاي تاريخي كاشان، حمام مشهور خان است. اين حمام كه در مجموعه بازار كاشان قرار دارد.

حمام بازار
اين حمام كه به نام حمام حاج سيد حسين عطار نيز معروف است، يكي از حمام هاي جالب در مجموعه بازار كاشان است كه تاريخ بناي آن به سال 1242 ه.ق مي رسد.

حمام باغ فين
در مجموعه باغ فين 2 حمام كوچك و بزرگ وجود دارد كه هر يك داراي خزينه و حوض هاي متعدد آب هستند. حمام كوچك آن از حيث معماري چندان مهم نيست؛ اما حمام بزرگ آن با ستون هاي مرمري و سقف نقاشي شده، بسيار جالب توجه است. در حمام كوچك باغ فين واقعه قتل امير كبير (قهرمان مبارزه با استعمار در دوره قاجار) روي داده است و از اين حيث، ارزش و اعتبار تاريخي دارد.

حمام مجموعه اردهال
يكي از قسمت هاي مجموعه بناهاي اردهال، واقع در 42 كيلومتري غرب كاشان، حمام آن است كه ساخت آن به دوران صفوي مربوط است. 
 

دسته ها : اصفهان

منارجنبان
اين بنا به صورت يك بقعه و دو مناره است كه بر روي قبر «عمو عبدالله» از زاهدان و صُلَحاي معروف قرن هشتم هجري بنا شده است. و سنگ قبر آن تاريخ سال 716 هجري قمري، مقارن اواخر سلطنت «اولجايتو» ايلخان مغول، را نشان مي دهد.

مناره چهل دختر
يكي از آثار جالب دوره سلجوقي در اصفهان مناره چهل دختر است كه با تزئينات آجري و كتيبه هاي كوفي آراسته شده است. اين مناره را «ابوالفتح نهوجي» در سال 501 هجري بنا كرده است.

مناره هاي مسجد شاه
دو مناره اي كه در دو طرف ايوان ورودي اين مسجد برپا شده اند، 37 متر ارتفاع دارند و بلندي اين مناره ها 6/43 متر است. دو مناره اخير، كاشي هاي معرق و كاشي هاي رنگي نماي خود را همراه با گلدسته ها حفظ كرده اند.

مناره زيار
اين مناره در دهكده «زيار» در 30 كيلومتري شرق اصفهان و در ساحل جنوبي زاينده رود واقع شده و تزئينات آجري زيبايي دارد. زمان ساختمان آن را قرن ششم هجري مي دانند. 
 

دسته ها : اصفهان

رباط شيخ عليخان
رباط شيخ عليخان يا كاروان سراي «چاله سياه» در 50 كيلومتري اصفهان واقع شده است. كتيبه لوح سنگي سر در آن به نام «شاه سليمان» و وزير او «شيخ عليخان» مزين است. تاريخ اتمام رباط سال 1098 هجري قمري ذكر شده است.

كاروان سراي مرنجاب
يكي از كاروان سراهاي معتبر دوران صفوي (شاه عباسي)، كاروان سراي مرنجاب در 70 كيلومتري شرق كاشان است كه به منظور استفاده كاروان هاي راه سايه كوه و جاده كوير نمك شاه عباسي احداث گرديده است.

كاروان سراي مهيار
اين كاروان سرا كه در 52 كيلومتري جنوب اصفهان، و در دهكده اي به همين نام قرار گرفته است.

كاروان سراي سن سن كاشان
اين كاروان سرا در قريه سن سن در 40 كيلومتري جاده كاروانروي قم- كاشان بين دو روستاي آب شيرين و مشكان، واقع شده است. 
 

دسته ها : اصفهان

1-كليساي هاكوپ
كليساي هاكوپ اولين كليساي ارامنه اين ناحيه است كه در سال 1065، بعد از مهاجرت ارمنيان به استان اصفهان، احداث شده و در حال حاضر، در حياط كليساي مريم واقع است. اين كليسا از آن جهت كه اولين كليساي احداث شده ارامنه جلفاست، مورد احترام و توجه خاص آنها است.

2-كليساي بيت اللحم
اين كليسا درميدان جلفا، به فاصله كمي از كليساي مريم، قرار دارد. ساختمان آن را يكي از ارامنه نيكوكار آن دوره به نام «خواجه پطرس ولي جانيان» احداث كرده است.

3-كليساي گيورگ
اين كليسا يكي ديگر از كليساهاي جالب و ديدني ارامنه جلفاست كه به كليساي غريب مشهور است. در اين كليسا، قطعات بزرگ سنگ هاي مقدس «اوچ كليسا» نگهداري مي شود.

4-كليساي وانك
اين كليسا، بزرگترين و زيباترين كليساي جلفاي اصفهان است كه از نظر تزئينات و نقاشي هاي فضاي داخلي بسيار جالب توجه است و گردشگران زيادي را به خود اختصاص داده.
 

دسته ها : اصفهان

آب انبار حاج صباغ
معروف ترين و باشكوه ترين آب انبار كاشان، آب انبار حاج سيد حسن صباغ است كه در وسط بازار كاشان قرار دارد.

آب انبارهاي مسير سيدعلي، مسجد وزير، مدرسه و مسجد ميان چال، عبدالرزاق خان كاشي، گذر نو و آب انبار بقعه حبيب بن موسي در كاشان.

آب انبارهاي محله شهرينان (شاهينون)، حاج سيد صادق، حاج سيد قاسم، حاج سيد مرتضي، مسجد خاكي، دشت، حاج مير رحيم و ميدان در شهرستان اردستان.

آب انبارهاي مصلي، ميدان و آب انبار بزرگ در شهر نائين.

آب انبار محله شهيدان در شهر هرند اصفهان.

دسته ها : اصفهان

منطقه قمشلو كه در غرب اصفهان واقع شده و 37000 هكتار مساحت دارد و منطقه اي كوهستاني با اقلميي سرد و خشك است. اين منطقه در زمان قاجار شكارگاه شاهزادگان و ظل السلطان بود و آثاري نيز از آن دوره در اين منطقه باقي مانده است. اين ناحيه شامل دو قسمت است: يكي پناهگاه حيات وحش و ديگري منطقه ممنوع التعليف. حيوانات آن شامل قوچ و ميش ارمني، كل، بز و آهو در ارتفاعات است. از پرندگان اين ناحيه مي توان به كبك، تيهو، بلدرچين، هوبره، كركس، لاش خور و ... اشاره كرد.

منطقه موته كه بين شهرستان هاي كاشان، لنجان، محلات، گلپايگان، خوانسار و ميمه قرار دارد و مساحت آن 220000 هكتار است. حفاظت اين منطقه عمدتاً به منظور حمايت از آهو است و گاهي اوقات گله آهوان در جاده هاي اصلي نيز مشاهده مي شوند.
منطقه كلاه قاضي كه در جنوب اصفهان و تقريباً در 26 كيلومتري شهر واقع شده است. پستانداران اين پناهگاه عبارتند از: كل يا بز كوهي، قوچ و ميش، آهو يا غزال ايراني، پلنگ، خرگوش وحشي، گرگ، كفتار، شغال، گربه شني، روباه و غيره. عمده ترين پرندگان آن نيز شامل: كبك، تيهو، گنجشك معمولي، خانواده كبوترها، جغد كوچك، خانواده عقاب ها، بالابان، شاهين، كلاغ سياه، خانواده هدهد و خزندگان منطقه مشتمل بر: افعي شاخ دار ايراني و مار جعفري است.

دسته ها : اصفهان

آبشار آب ملخ
اين آبشار در غرب روستاي آب ملخ و در فاصله 60 كيلومتري شهر سميرم قرار دارد.

آبشار شالورا
اين آبشار در 65 كيلومتري غرب اصفان و در نزديكي روستاي چرمهين قرار دارد.

آبشار كرد علياچ
اين آبشار كه در 90 كيلومتري غرب اصفهان و در ارتفاعات دالانكوه قرار دارد، از آب شدن برف هاي دالانكوه به وجود آمده است و در بهار منظره بسيار زيبايي ايجاد مي كند.

آبشار سميرم
اين آشار در 4 كيلومتري شرق سميرم قرار دارد و ارتفاع آن 35 متر است. در اطراف اين آبشار، محلي براي استراحت بازديد كنندگان در نظر گرفته شده است.

آبشار تخت سليمان
در سمت ديگر رشته كوه دنا، يعني جبهه شمالي آن در فاصله نيم ساعت راه پيمايي از ده آب ملخ به چشمه و آبشار تخت سليمان مي رسيم كه مانند پلي بر رودخانه مارب استوار شده است و از طريق ريشه و شاخه هاي درختان كه اين طاق را تشكيل داده است به رودخانه ياد شده سرازير مي شود. اين آبشار در عين زيبايي از خطرناك ترين آبشارهاي ايران نيز محسوب مي شود.

آبشار خضر
آنهايي كه پس از ديدار از استان اصفهان و شهر سميرم و آبشار معروف آن از جبهه شمالي به كوه دنا نزديك مي شوند پس از عبور از رودخاهه نقره اي يا سربي رنگ خضر و گذر از داخل اين روستا و باغ هاي متعدد ميوه آن در فاصله 3 كيلومتري به آبشاري برمي خورند كه در داخل تنگه اي به زيبايي فرو مي ريزد و در فصل مناسب، گل هاي لاله اي را كه در پايين دست ها و در دامنه هاي كوه روئيده اند سيراب مي سازد. آبشار خضر يكي ديگر از آبشارهاي بلند اين سلسله جبال مي باشد كه زيبايي آن همواره باعث جذب توريسم مي گردد.

دسته ها : اصفهان

آب سرخ فريزهند
چشمه فريزهند به فاصله 78 كيلومتري جنوب كاشان قرار دارد. اطراف چشمه را رسوبات حاصله از جريان آب فرا گرفته است.
آب اين چشمه از دسته آب هاي بي كربناته مخلوط همراه با گاز است و در درمان بيماري هاي دستگاه گوارش، كبد و مجاري صفراوي، معده و روده اي و بيماري هاي تغذيه اي مؤثر است. به سبب وجود املاح آهن در تركيبات آن، در ازدياد تعداد گلبول هاي قرمز و مقدار هموگلوبين خون و در نتيجه، در درمان انواع كم خوني نيز موثر است.

چشمه آب معدني ورتون
در 43 كيلومتري جاده اصفهان به يزد جاده اي فرعي وجود دارد كه پس از طي 18 كيلومتر به ناحيه ورتون مي رسد. بعد از ورتون در فاصله 12 كيلومتري، چشمه هاي معدني ورتون قرار گرفته اند.آب گرم ورتون از دسته آب هاي كلروره بي كربناته و سولفاته كلسيك گرم است. خواص درماني استحمام در اين نوع آب ها عبارت است از: اثر تسكين دهندگي براي دردهاي عصبي و رماتيسمي. اين آب در صورت آشاميده شدن باعث ازدياد ترشح معده و در نتيجه سهولت كار گوارش و كبد و لوزالمعده و روده مي شود. به سبب وجود سولفات سديم در تركيب آن، اين آب خاصيت ملين دارد و سرانجام وجود آهن در تركيب آن، در درمان كم خوني مؤثر است.

دسته ها : اصفهان

غار نياسر كاشان
اين غار از عجايب و نوادر آثار باستاني است. در حدود 1800 تا 2000 سال قبل، در دل كوه كركس و بر فراز تپه هاي آهكي مشرف بر نياسر كاشان و احتمالا با مقاصد آييني و مذهبي به صورت تونل سنگي و پر پيچ و خم با ابزار ابتدايي كنده شده است.

غار آهكي كلهرود
اين غار در روستاي كلهرود در فاصله 85 كيلومتري شمال شهر اصفهان در دامنه كوه هاي كركس قرار دارد و طول آن در حدود 100 متر است. 

غار آهكي علويجه
مساحت اين غار 100 متر و داراي استالاگميت و استالاكتيت هاي زيبايي است.

غار قهرمان
اين غار در كوه غربي چشمه لار در خميني شهر واقع شده است و در آن اتاقي 3×3 متر از سنگ، تراشيده شده است. در غار آب انباري نيز وجود دارد. 

غار شاه شكر
اين غار در كيلومتر 30 جاده شهرضا- سميرم قرار دارد و عليرغم كوچك بودن، بسيار جالب توجه است.

غار كوكولو
غار كوكولو يا كيلي ميلي واقع در كوه هاي پيربكران در 15 كيلومتري غرب اصفهان قرار دارد.

غار شاه قنداب
غار زيباي شاه قندآب در جنوب شرقي شهرضا واقع شده است.

دسته ها : اصفهان

آتش‌افروزى و جل جلانى (نطنز )
در نطنز و آبادى‌هاى آن رسم است كه در شب‌هاى هفدهم، هيجدهم و نوزدهم دى‌ماه كودكان در دسته‌هاى مختلف جمع مى‌شوند و هر دسته در يكى از تپه‌ها و بلندى‌هاى آبادى بوته و خار و هيزم را كه از پيش جمع كرده‌اند آتش مى‌زنند به‌طورى‌كه شعله‌هاى آتش سراسر آبادى را روشن كند. آنها معتقدند روشنائى اگر به درخت‌ها برسد آن‌ سال ميوه و سردرختى بيشتر مى‌شود و آفات از بين مى‌رود.

شب اسفند  (كاشان)
در كاشان و اطراف آن ماه را سى‌روز محاسبه مى‌كنند و براى گرفتن جشن شب اول اسفند قرار جشن مى‌گذارند. از يك‌ماه تا چهل روز پيش از اسفند قرار مى‌گذارند كه در يك روز و يك شب  اهل آبادى شب اسفند بگيرند. اين نوع محاسبه را به كاشى‌ها منسوب مى‌دارند.

چلهٔ بزرگ و چلهٔ كوچك ( كاشان )
در مرق (Marag) كاشان براى زمستان تقسيم‌بندى مخصوص دارند: ده روز اول زمستان و چهل روز بعد از آن‌را ”چلهٔ بزرگ“ و بيست روز بعدى را ”چلهٔ كوچك“ مى‌دانند و به ده روز بعد ”امن و بهمن“ مى‌گويند. از ده روز باقى‌مانده هفت رو”سرما پيرزن“ و سه روز ”سرما عجوزه“ است.

چهارشنبه‌سورى
غروب سه‌شنبه آخر سال بانوى خانه بوته‌اى را آتش مى‌زد و آن ‌را در كوچه مى‌انداخت. كوزه آبى با چند دانه اسفند هم روى آتش مى‌ريخت تا بلا دور شود. شب چهارشنبه‌سورى فالگوشى و فال‌كوزه انجام مى‌شد.

دسته ها : اصفهان

موسيقي دانان اصفهاني در طول ساليان متوالي سبك خاصي به وجود آورده اند كه به مكتب اصفهاني يا سبك اصفهاني شهره است. در پنجاه سال اخير هر جا صحبت از موسيقي اصيل ايراني مي‌شود، نام تاج اصفهاني و صداي گرم او بر سرزبان است. سليقه او در انتخاب اشعار، تلفيق شعر و موسيقي باعث اعجاب است. مشهورترين كار او در صفحه ”همايون“ است كه در موسيقي ايران هم چنان بي‌رقيب است. او صفحات خود را با استاد حسن كسايي (استاد مسلم ني) و نيز استاد جليل شهناز كه در نواختن تار سبكي بي‌بديل ابداع نمود، اجرا كرده است. در مكتب اصفهان براي 7 اصل زير در آوزاه‌خواني اعتبار قائل شده اند:
 

1-  انتخاب شعر
2- تلفيق شعر و موسيقي
3- ابداع و تنوع ملودي
4- ادوات وتنوع تحرير
5- جمله‌بندي
6- هم‌سازي (هم نوايي با خواننده)
7- ابداع (خلاقيت)
 

در موسيقي ايراني خوانندگان مكتب اصفهان روي بيان دقيق شعر تاكيد دارند و آواز نا مفهوم را داراي كاستي مي دانند ولي خوانندگاني كه حتي نشان هايي از مكتب اصفهان در آوازشان ديده مي شود؛ هم هستند كه گاهي تشخيص شعري كه مي خوانند، براي شنونده مشكل است. استاداني چون عبدالحيم اصفهاني، نايب اسدالله و ميرزاحسين ساعت‌ساز و حاج عندليب از موسيقي دانان بزرگ اين خطه هستند كه شاگردان بزرگي را پرورش داده اند.

دسته ها : اصفهان

زبان و گويش
مردم استان اصفهان به زبان فارسي با لهجه اصفهاني سخن مي گويند و با توجه به وسعت استان اصفهان و در برگرفتن شهرها و روستاهاي متعدد لهجه هاي متفاوتي چون لهجه كاشي، لهجه ناييني و... در اين استان رايج است. به طور مثال در منطقه آران و بيدگل، فارسي رايج است ولي با لهجه‌هاي متفاوت مخصوص آن محل گويش انجام مي شود. زبان ملي اين منطقه كه در اصطلاح آن زبان "دهي" مي‌گويند از زبان‌هاي پهلوي قديم است. هر يك از نواحي استان اصفهان داراي ويژگي هاي خاص خود است. عشاير قشقايي زبان تركي مخصوص به خود را دارند و عشاير بختياري به زبان بختياري سخن مي گويند. كاشاني ها لهجه كاشي دارند.

دسته ها : اصفهان

ابوالفرج اصفهاني:
علي بن حسين بن هيثم: (284 – 356 ق) مورخ، محدث، اديب، شاعر و موسيقيدان، در اصفهان متولد شد و در بغداد نشو و نما يافت ابوالفرج در ادبيات، لغت، تاريخ، سير، انساب، طب، نجوم و حديث متبحر بود و شعر را نيكو مي‌گفت.

راغب اصفهاني:
ابوالقاسم حسين بن محمد بن مفضل بن محمد، معروف به راغب اصفهاني، از استادان لغت، حديث و شعر و نويسندگي و اخلاق و حكمت و كلام و از دانشمندان بزرگ قرن پنجم و ششم اسلام و ايران است  در اوايل قرن ششم هجري وفات نموده است.

جمال الدين محمدبن عبدالرزاق اصفهاني:
شاعر نام آور قرن ششم و از قصيده سرايان معروف ايران است. وي بيشتر عمر خود را در اصفهان گذرانده جمال‌الدين از معاصران خاقاني و نظامي است و مراسلات نظم و نثر او با خاقاني زينت‌افزاي اوراق است. جمال‌الدين غير از سخنوري و بصيرت در حكمت و رياضي در صنعت زرگري و نقاشي هم ماهر بوده است.

كمال الدين اسمعيل بن جمال الدين عبدالرزاق:
خلاق المعاني از شاعران و قصيده سرايان بزرگ سبك عراقي. در قرن هفتم هجري قمري بشمار مي‌رود. وي روزگار را در مدح اكابر اصفهان و شاهان معاصر خود گذرانيد. كمال‌الدين دورة وحشتناك حملة مغول را به تمامي درك كرد.

ابن مسكويه:
ابوعلي / ابوعبدالله احمد بن محمدبن يعقوب (وف 421ق) فيلسوف، اديب، نويسنده و منشي آل بويه. ملقب به خازن. در خانواده‌اي زرتشتي در ري متولد شد. ابن مسكويه چهرة برجسته‌اي در حيات عقلي و فرهنگي زمان خود بود. در رشته‌هاي گوناگون، تاريخ، علم كلام، فلسفه و پزشكي تبحر داشت. به كيمياگري و علوم غريبه سخت علاقه‌مند بود.

حمزه اصفهاني:
ابوعبدالله حمزه بن حسن اصفهاني از مورخين و اديبان بزرگ و برجسته، در حدود سال 270 هجري قمري در اصفهان متولد گرديده است. از جمله آثار وي، كتاب مشهور تاريخ سني الملوك الارض و الانبياء مي‌باشد كه به لحاظ اشتمال آن بر اطلاعات كثير راجع به ايران، داراي اهميت فراوان است حمزه، قبل از سنة سيصد و شصت هجري قمري وفات نموده است.

سيد احمد هاتف اصفهاني:
از مشاهير شعرا و عرفاي دورة افشاريان و زنديان است.
تحصيلات وي در رياضي حكمت و طب بوده و غالباً بين سه شهر اصفهان، كاشان و قم سفر كرده است. آخر عمر در قم سكني مي‌گزيند. او به هر دو زبان فارسي و عربي شعر مي‌سروده و ديوانش مركب از قصايد، غزليات، مقطعات و رباعيات مي‌باشد.

صائب تبريزي:
ميرزا محمدعلي، پسر ميرزا عبدالرحيم است كه به امر شاه عباس اول از تبريز كوچيده و در محلة عباس آباد اصفهان متوطن شد. صائب در اصفهان متولد شده در اين شهر نشو و نما كرده و شهرت يافت.وي از گويندگان معتبر شعر دوره صفوي به شمار مي‌رفته است. در سخن سرائي سبكي خاص داشته است. از طرف شاه عباس ثاني به لقب ملك الشعرايي مفتخر شد
صائب دواوين متعدده دارد، مجموعه آثارش قريب به يكصد و بيست هزار بيت است كه بيشتر غزل است ولي قصيده و مثنوي هم دارد.
 

دسته ها : اصفهان
X